WIX Recenzia WIX Recenzia

Hodnotil/a Redakce 5nej

31. 8. 2017

Stručně/vhodné pro

Wix je revolučný nástroj, ktorý umožňuje vytvoriť rýchlo akýkoľvek web a e-shop. Či už uvažujete o vytvorení vlastného blogu, prezentácie vašej firmy alebo obchodu, na Wix pre to budete mať ideálne podmienky. Vďaka rozsiahlej databáze responzívnych šablón je tvorba webu ešte o niečo jednoduchšia.  Ide o najkomplexnejší nástroj na tvorbu webu, ktorý na trhu nájdete.

Celkové skóre 8.5/10 se skládá z hodnocení všech 39 parametrů:
  • Testovaná tarifa
  • Cena
  • Tlačidlá pre rýchle zdieľanie na soc. sieťach
  • Možnosť blogu
  • META dáta u príspevkov (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisok pri obrázkoch (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktný formulár
  • Počet šablón zadarmo
  • Responzivita
  • Možnosť pridať rozšírenie (pluginy)
  • Vlastné CSS
  • Možnosť viacjazyčnosti webu
  • Manipulácia s rozložením webu
  • Vlastné písmo
  • Úprava farebného rozloženia
  • Sprievodca spustenia webu
  • FAQ / nápoveda
  • Drag & Drop ovládanie
  • Je v slovenskom?
  • Veľkosť na disku
  • Doména 2. poriadku
  • Doména 3. poriadku
  • SSL zabezpečenie
  • Možnosť E-shopu
  • Zálohovanie webu
  • Vyskúšanie zadarmo
  • Oznámenie Cookies
  • Rýchlosť odpovede
  • Počet zodpovedaných otázok
  • Majú live chat?
  • Majú email?
  • Majú telefón?
  • Podpora v slovenčine
Hodnotenie redakcie
hodnotené 39 parametrov
8.5/10
Hodnotenie používateľov
hodnotené 37x Pridať hodnotenie
3.6/5
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 11 parametrov:
  • Tlačidlá pre rýchle zdieľanie na soc. sieťach
  • Možnosť blogu
  • META dáta u príspevkov (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisok pri obrázkoch (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktný formulár
10/10
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 8 parametrov:
  • Počet šablón zadarmo
  • Responzivita
  • Možnosť pridať rozšírenie (pluginy)
  • Vlastné CSS
  • Možnosť viacjazyčnosti webu
  • Manipulácia s rozložením webu
  • Vlastné písmo
  • Úprava farebného rozloženia
9.5/10
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrov:
  • Sprievodca spustenia webu
  • FAQ / nápoveda
  • Drag & Drop ovládanie
  • Je v slovenskom?
9.5/10
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrov:
  • Veľkosť na disku
  • Doména 2. poriadku
  • Doména 3. poriadku
  • SSL zabezpečenie
  • Možnosť E-shopu
  • Zálohovanie webu
  • Vyskúšanie zadarmo
  • Oznámenie Cookies
6.8/10
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrov:
  • Rýchlosť odpovede
  • Počet zodpovedaných otázok
  • Majú live chat?
  • Majú email?
  • Majú telefón?
  • Podpora v slovenčine
6/10

Výhody

  • Nástroj Wix má revolučné ovládanie Drag&Drop a vďaka tomu je jedným z najlepších nástrojov na trhu

Nevýhody

  • Slovenská lokalizácia nástroja je nedokonalá a podpora je zatiaľ iba v angličtine

Propagácia a marketing
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 11 parametrů:
  • Tlačidlá pre rýchle zdieľanie na soc. sieťach
  • Možnosť blogu
  • META dáta u príspevkov (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisok pri obrázkoch (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktný formulár
10/10

Wix Marketing

V nástroji od Wix.com nájdete celú škálu užitočných funkcií , ktoré váš web dostanú do popredia výsledkov vyhľadávania aj do feedov sociálnych sietí. Všetky  základné aj pokročilé funkcie pre zlepšenie SEO webu  sú tu dostupné, napr. meta dáta, blog, tlačidlá na rýchle zdieľanie.

Návštevníci vás môžu kontaktovať cez  kontaktný formulár aj live chat , a vy ich môžete ďalej retargetovať cez Facebook pixel či  e-mail marketing . Wix ide trendom naproti a je vidieť, že  spoločnosť investuje veľa úsilia aj peňazí do neustáleho vývoja . A aby tiež nie, keď ide o najpoužívanejší nástroj na tvorbu webových stránok na svete.

Tlačidlá pre rýchle zdieľanie na soc. sieťach
Tlačidlá na zdieľanie obsahu alebo produktov na sociálnych sieťach. Tieto tlačidlá uľahčujú návštevníkom stránok zdieľať obsah na svojej časovej osi napríklad na Facebooku.
Ano
Možnosť blogu
Možnosť písať pravidelné blogové príspevky. Platforma by pre to mala mať prispôsobený editor, ktorý umožňuje jednoducho vytvárať texty a formátovať ich.
Ano
META dáta u príspevkov (SEO)
Možnosť doplniť meta title, meta description a meta keywords.
Ano
META data u stránek (SEO)
META dáta u stránok (SEO)
Ano
META data u kategorií (SEO)
Možnosť doplniť meta title, meta description a meta keywords.
Ano
ALT popisok pri obrázkoch (SEO)
Alternatívny popis, ktorý popisuje to, čo je na obrázku. Tento popisok pomáha vyhľadávacím robotom pochopiť význam obrázkov na stránke. Alternatívny popis slúži tiež pre nevidiacich, ktorý číta obsah stránok nejaké zariadenie.
Ano
E-mail marketing
Nástroj priameho marketingu. Väčšinou sa jedná o hromadné rozosielanie komerčných alebo nekomerčných správ.
Ano
FB pixel
Nástroj spoločnosti Facebook pre lepšie štatistiky o návštevníkoch.
Ano
Google Analytics
Analytický nástroj od spoločnosti Google. Nie je to iba počítadlo návštev, ale nástroj, ktorý vám pomôže lepšie analyzovať návštevy webu, konverzie a mnoho ďalšieho.
Ano
Google Search Console
Služba spoločnosti Google, ktorá umožňuje správcom webu sledovať správanie a vývoj ich stránok vo výsledkoch vyhľadávania.
Ano
Kontaktný formulár
Formulár slúžiaci na rýchle odosielanie správ.
Ano

Podpora online podnikání

Wix online podnikania

Wix je multifunkčná platforma, ktorá môže dobre poslúžiť jednotlivcom , čo chcú písať vlastný blog a ešte  lepšie bude užitočná podnikateľom . S Wix sa môže dostať každý podnikateľ do online sveta. Wix potom ponúka ďalšie možnosti, ako  efektivitu svojich online aktivít môžete podporiť a tým vlastne zvýšiť príjmy z online. 

Vo Wix nájdete nielen mnoho marketingových nástrojov , ale s ďalšími sa môžete ľahko prepojiť vďaka možnosti vkladania vlastných zdrojových kódov do stránok. Zrejme nenájdete nástroj, s ktorým by nebolo možné web postavený na Wix spojiť.

Wix Marketplace

Wix má vlastný Marketplace, kam developeri umiestňujú svoje rozšírenia pre tento nástroj.  Vďaka týmto rozšíreniam môžete spojiť svoj web alebo e-shop s ďalšími nástrojmi,  platobnými bránami  alebo napríklad s dopravcami. A to aj v Českej republike.

V Marketplace je  mnoho bezplatných nástrojov , doplnkov a rozšírení, ktoré je možné pridať do svojho webu zadarmo, ale  nájdete tam aj platené doplnky .

Cenník služieb

Wix cennik

Wix sa často prezentuje ako web zadarmo , ale to nie je úplne presné označenie a podľa mňa je dosť zavádzajúce. Áno, na Wix môžete zadarmo vytvoriť webové stránky, ale pokiaľ neprídete na platenú tarifu, tak budete mať jednak URL adresu webu v hroznom tvare, a potom budete mať v stránkach vloženú reklamu práve na tento nástroj. Reklama pritom bude v hornej pozícii webu , takže ju uvidia návštevníci ako prvá vec po príchode na váš web.

S prémiovými tarifami už sa to má inak . Wix je najskôr  ideálne miesto pre štart podnikania . Prečo? Pretože v ňom nájdete všetko, čo by ste mohli pri prevádzkovaní webových stránok alebo internetového obchodu potrebovať.

Možnost používat zdarma Áno
Tarif Connect Domain 4,5 EUR/mesiac
Tarif Combo 8,5 EUR/mesiac
Tarif Unlimited (testovaný) 12,5 EUR/mesiac
Tarif VIP 24,5 EUR/mesiac

Cenové tarify

Cenové tarify sú rozdelené do dvoch hlavných kategórií –  Webové plány, Podnikanie a e-commerce . Pod týmito kategóriami sa nachádzajú jednotlivé cenové plány. Tie sú odstupňované cenami a taktiež funkciami. Cenových plánov je tu naozaj veľké množstvo , takže používatelia si vyberú ten, ktorý sa im hodí najviac. Vďaka tomu potom  nemusí platiť za funkcie, ktoré nevyužijú.

Prispôsobenie
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Počet šablón zadarmo
  • Responzivita
  • Možnosť pridať rozšírenie (pluginy)
  • Vlastné CSS
  • Možnosť viacjazyčnosti webu
  • Manipulácia s rozložením webu
  • Vlastné písmo
  • Úprava farebného rozloženia
9.5/10

Wix Sablony

Najprv začnete tým, že si vyberiete z  viac ako 400 responzívnych šablón . V tých si potom môžete upraviť všetko, na čo si len spomeniete. Bez programovania , pretože Wix je predsa drag&drop editor. A ak vám bude nejaká funkcia chýbať, určite ju objavíte v databáze aplikácií Wix Marketplace, ktoré rozširujú funkcionalitu. To, že je tu možnosť pridať vlastné písmo alebo zmeniť farebné rozloženie ani netreba spomínať. Užívateľská prívetivosť je na vysokej úrovni.

Počet šablón zadarmo
400
Responzivita
Schopnosť webu správne sa zobraziť (prispôsobiť) displejom rôznych zariadeniach ako sú počítače, tablety a mobilné telefóny.
Ano
Možnosť pridať rozšírenie (pluginy)
Možnosť pridávať ďalšie rozšírenia ako sú napojenia na dopravcov, platobné brány, marketingové nástroje a tak ďalej.
Ano
Vlastné CSS
Možnosť vkladať vlastné kaskádové štýly.
Ne
Možnosť viacjazyčnosti webu
Vytváranie viacerých jazykových verzií webových stránok.
Ano
Manipulácia s rozložením webu
Možnosť jednoducho editovať rozloženie webu napríklad s pomocou drag&drop editácie.
Ano
Vlastné písmo
Možnosť meniť typ písma (fontu).
Ano
Úprava farebného rozloženia
Možnosť upravovať farby elementov stránok podľa svojich potrieb a predstáv.
Ano

Jednoduchosť
Celkové skóre 9.5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Sprievodca spustenia webu
  • FAQ / nápoveda
  • Drag & Drop ovládanie
  • Je v slovenskom?
9.5/10

Dostávame sa k jednej z veľkých predností tohto nástroja a tou je práve extrémna jednoduchosť. Nenechajte sa zmiasť, že by to uberalo na funkcionalite. Vďaka intuitívnemu  drag&drop ovládaniu , šikovnému sprievodcovi pri spustení webu a širokej FAQ databáze, web skutočne zvládne vytvoriť každý.  Nástroj je síce aj v slovenčine , ale niekedy táto lokalizácia hnevá. Je preto potrebné aspoň základnú znalosť angličtiny.

Sprievodca spustenia webu
Pomoc, ktorá vás prevedie prvými krôčikmi v nástroji.
Ano
FAQ / nápoveda
Najčastejšie kladené otázky, ktoré používatelia kladú podpore. Databáza týchto dotaz dokáže rýchlo pomôcť pri riešení problémov.
Ano
Drag & Drop ovládanie
Princíp presúvania elementov (prvkov) na stránke. Voľne preložené ako chyť a pusť. Myšou chytíte nejaký prvok a ťahom jo presuniete na požadovanú pozíciu.
Ano
Je v slovenskom?
Zaujímalo nás, či je používateľské rozhranie editora v slovenskom jazyku.
Ano

Drag&drop editor

wix drag and drop

Wix je drag&drop editor webových stránok , ktorý sa  radí do takzvaných WYSIWYG editorov.  V tých sa stránky  tvoria a upravujú v reálnom zobrazení.  Môžete si to predstaviť ako keď si prezeráte nejakú webovú stránku a na tej môžete čokoľvek zmeniť. Napríklad ťahom myši alebo písanie na klávesnici, ak hovoríme o prepisovaní textov. Takto sa však upravujú stránky prostredníctvom editora. Návštevníci a používatelia vášho webu túto možnosť úprav mať nebudú.

Editor webových stránok Wix je asi najslobodnejším editorom,  ktorý poznám. V rozhraní editora je možné takmer čokoľvek. Texty a iné prvky môžete slobodne rozmiestňovať, kam sa vám zachce. To je rozdiel oproti iným editorom, tie väčšinou umožňujú s prvkami stránok hýbať na presne stanovené miesta. Tu to tak nie je, takže  môžete popustiť uzdu svojej fantázii a vytvoriť originálny web presne podľa vašich predstáv.

Wix ADI – umelá inteligencia

Wix Adi

Wix ADI je umelá inteligencia , ktorá by vám mala pomôcť s vytvorením webových stránok. Funguje na základe dotazníka, v ktorom vám  kladie otázky, podľa ktorých potom vygeneruje výsledný web.  V tomto webe musíte nakoniec zmeniť farby, texty, obrázky a ďalšie veci za svoje, takže ide hlavne o to, že vám  ADI pomôže s rozvrhnutím webu . Mňa príde táto umelá inteligencia skôr hlúpa a tvoriť s jej pomocou webovej stránky mi vo výsledku veľmi nepomohlo, takže za mňa je vo výsledku lepší ten klasický drag&drop editor.

Dôležité parametre
Celkové skóre 6.8/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Veľkosť na disku
  • Doména 2. poriadku
  • Doména 3. poriadku
  • SSL zabezpečenie
  • Možnosť E-shopu
  • Zálohovanie webu
  • Vyskúšanie zadarmo
  • Oznámenie Cookies
6.8/10

Wix Parametre

Vlastná doména, SSL zabezpečenie a veľký priestor na disku tu nechýba, ale záleží na cenovom pláne, ktorý si predplatíte. Faktom je, že aj pri lacnejších cenových tarifách máte k dispozícii štedrý diskový priestor, ktorý najskôr nevyužijete. Ak chcete na Wix používať  slovenskú .CZ doménu, tak ju musíte registrovať u niektorého zo slovenských registrátorov a odtiaľ ju musíte na Wix presmerovať.

Veľkosť na disku
Priestor na disku pre dáta ako sú dokumenty, obrázky a fotografie.
až 50 GB
Doména 2. poriadku
Doména v tvare niečo.sk a tak podobne.
Ano
Doména 3. poriadku
Doména v tvare vasefirma.nieco.sk a tak podobne.
Ano
SSL zabezpečenie
Zabezpečenie stránok pre šifrovaný prenos údajov. V internetovom prehliadači sa takéto stránky vyznačujú uzamknutým zámkom. To znamená, že používatelia sa na podobných stránkach nemusia obávať o svoje dáta. SSL alebo SSL je preto pre vaše stránky dôležité.
Ano
Možnosť E-shopu
Možnosť vytvoriť na svojich webových stránkach internetový obchod.
Ne
Zálohovanie webu
Pravidelné zálohovanie webu a jeho dát pre prípad nechceného zmazania alebo poškodenia servera poskytovateľa.
Ne
Vyskúšanie zadarmo
Možnosť testovať službu zadarmo.
Ano
Oznámenie Cookies
Oznámenie o tom, že webové stránky používajú súbory cookies. Tieto súbory sa používajú napríklad na to, aby si web návštevníka zapamätal.
Ano

E-shop Wix

Wix E Shop

Ako som už v tejto recenzii spomenul, tak na Wix je možné vytvárať internetové obchody. Pokiaľ ide o slovenskú legislatívu, tak sa nemusíte ničoho obávať. Wix je pripravený splnenie podmienok EET aj GDPR.  Vo Wix Marketplace nájdete napojenie na slovenských dopravcov, fakturačné systémy a ďalšie  slovenské služby a nástroje . Samozrejme ich tu nie je toľko, ale ponuka sa postupne rozrastá. Na Wix je teda možné prevádzkovať e-shop pre zákazníkov v Českej republike aj v zahraničí, pretože tento editor nemá problém  vytvárať jazykové mutácie webu.

Podpora
Celkové skóre 6/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Rýchlosť odpovede
  • Počet zodpovedaných otázok
  • Majú live chat?
  • Majú email?
  • Majú telefón?
  • Podpora v slovenčine
6/10

Wix Podpora

Hoci s Wix dostávate plnohodnotnú podporu, je bohužiaľ iba v angličtine. Tu vidíme pre slovenských webmasterov najväčšiu nevýhodu.  Každopádne pokiaľ ovládate angličtinu, nič vás už neprekvapí a môžete sa bez starostí pustiť do práce. Podpora reaguje max do jedného dňa a môžete si vybrať medzi telefónom, e-mailom a autorizovanou požiadavkou.

Komunikácia s podporou je často trochu ťažká. Myslím si, že to bude kvôli rôznym prepojeniam vo firme samotnej, kedy sa môže niektorá z otázok dostať k nekompetentnej osobe, ktorá sa vám snaží pomôcť, ale pri tom hľadá kolegu, čo sa podobnou problematikou zaoberá. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať , že podpora vždy všetky moje požiadavky a otázky nakoniec vyriešila k maximálnej spokojnosti.

Rýchlosť odpovede
Za ako dlho dokázala podpora odpovedať na naše otázky.
1 den
Počet zodpovedaných otázok
2/2
Majú live chat?
Live chat je spôsob messengera, ktorý je priamo na stránkach služby. Taký chat významne urýchľuje komunikáciu s užívateľskou podporou.
Ne
Majú email?
Ano (jen AJ)
Majú telefón?
Ne
Podpora v slovenčine
Zajímalo nás, zda dokáže uživatelská podpora komunikovat v češtině.
Ne

Prispieť svojou skúsenosťou
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!

Užívateľské skúsenosti

1 skúseností

Wix z celého srdce nedoporučují. Vypadá krásně, nabizí spoustu podkladu, které vypadají opravdu dobře a krásně se v něm pracuje. Ale má takové handikepy, které aspoň pro mě znamená, že celkem web od nich je nefunkční. Hlavní hendikep je to, že nabízí pouze 2 typy plateb – online a offline, což pro český trh je opravdu velký problém, když nemůžu si zadat dobírku. Druhý obrovský problém je to, že se nezobrazuje pro google jako vyhledávač. To znamená, že nehrozí žádné organické návštěvy.
Potom se v průběhu necelého roku od používaní stálo často krát, že web prostě nefungoval, měl výpadky, divně zobrazoval i zboží co byly schované, neotvíral odkazy.
Další věc, kterou jsem před tím ani nevnímala, jako kriterium je to, že protože používají nějaký jiný typ programování, tak jediné adresy odkazu, co jdou použit jsou: hlavní kategorie potom až každý produkt zvlášť. To znamená, že nemůžu zanechávat zpětné odkazy na specifické filtrování (třeba ženské košile, můžu pouze vše v kategorii ženy)
celkem nedoporučují, i když nějaké věci by se dali přehlédnout, ale to, že nefungují vůbec organické vyhledávaní google a chybějící způsoby plateb opravdu nejdou přehlédnout aspoň pro mě.

Hodnocení - 3
Elena Janda
8. 8. 2019