WPBakery Recenzia WPBakery Recenzia

Hodnotil/a Redakce 5nej

8. 6. 2020

Stručně/vhodné pro

WPBakery je nástroj na vytváranie stránok WordPress. Predtým bol známy ako Visual Composer. V súčasnosti (2020) patrí medzi najpopulárnejšie drag&drop editory pre stránky WordPress. Podľa vlastnej webovej stránky bolo doteraz predaných viac ako 4 300 000 licencií tohto builderu.

Celkové skóre 6.2/10 se skládá z hodnocení všech 29 parametrů:
  • Verzia zadarmo
  • Doživotní licence
  • Spôsob platenia
  • Cena
  • Predpripravené šablóny
  • Počet widgetov (elementov)
  • WooCommerce moduly alebo builder
  • Builder hlavičky a päty
  • Jednoduché štylovanie prvkov
  • Responzívna editácia
  • Možnosť upravovať prvky podľa zariadenia
  • Vlastné globálne CSS
  • Integrácia ikon Font Awesome
  • Pop-up builder (vyskakovacie okná)
  • Builder formulárov
  • Hooky
  • Možnosť zapnúť režim údržby
  • Klávesové skratky
  • Automatické ukladanie
  • Copy & paste (kopíruj a vlož)
  • Vyhľadávanie v editore (jednoduchšia navigácia)
  • Drag&drop editor
  • Funguje s modernými šablónami
  • Manažér užívateľských rolí
  • Kompatibilné so SEO pluginy
  • Slovenská/Česká lokalizácia
  • Podpora 24/7
  • Video tutoriály
  • Webové návody
Hodnotenie redakcie
hodnotené 29 parametrov
6.2/10
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrov:
  • Verzia zadarmo
  • Doživotní licence
  • Spôsob platenia
  • Cena
5/10
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 13 parametrov:
  • Predpripravené šablóny
  • Počet widgetov (elementov)
  • WooCommerce moduly alebo builder
  • Builder hlavičky a päty
  • Jednoduché štylovanie prvkov
  • Responzívna editácia
  • Možnosť upravovať prvky podľa zariadenia
  • Vlastné globálne CSS
  • Integrácia ikon Font Awesome
  • Pop-up builder (vyskakovacie okná)
  • Builder formulárov
  • Hooky
  • Možnosť zapnúť režim údržby
6.5/10
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrov:
  • Klávesové skratky
  • Automatické ukladanie
  • Copy & paste (kopíruj a vlož)
  • Vyhľadávanie v editore (jednoduchšia navigácia)
5/10
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrov:
  • Drag&drop editor
  • Funguje s modernými šablónami
  • Manažér užívateľských rolí
  • Kompatibilné so SEO pluginy
  • Slovenská/Česká lokalizácia
8/10
Celkové skóre 6.7/10 se skládá z hodnocení 3 parametrov:
  • Podpora 24/7
  • Video tutoriály
  • Webové návody
6.7/10

Výhody

  • Drag&drop editor stránok
  • Funkciami neobmedzená licencia

Nevýhody

  • Chýba verzia zadarmo

Prečo používať WPBakers? Chceli ste niekedy vytvoriť zložitejšie rozloženie webovej stránky, ale narazili ste na problém, že ste museli viac zasahovať do zdrojového kódu šablóny? Alebo nemáte potrebné znalosti programovania a kódovania, aby ste niečo také mohli urobiť? Práve na to sa vám bude hodiť nástroj na tvorbu stránok WordPress WPBakery.

Builder funguje na princípe drag & drop tvorby stránok. Predstavte si, že potrebujete vytvoriť pútavú vstupnú, kontaktnú, referenčnú alebo akúkoľvek inú stránku v systéme WordPress. WPBakery má v sebe desiatky predpripravených widgetov (prvkov), ktoré ťahaním pridáte na miesto na stránke.

Wpbakery Home Page

Ak napríklad chcete na svojej kontaktnej stránke mapu, kontaktný formulár, nadpis, text a fotografiu pobočky, môžete všetky tieto prvky pridať na stránku niekoľkými kliknutiami myšou. Jednoducho ich rozmiestnite po stránke a potom nastavte rôzne vlastnosti a vzhľad. Takto môžete vytvoriť všetky podstránky svojej webovej prezentácie.

Aby bolo vytváranie stránok ešte jednoduchšie a rýchlejšie, WPBakery má vo svojej ponuke viac ako 100 šablón obsahu podstránok. Ide napríklad o šablóny pre cenníky, porovnávacie tabuľky, sekcie o nás, portfóliá alebo recenzie používateľov. Tie sú nakreslené a vytvorené profesionálnymi dizajnérmi. Tieto prvky vložíte do stránky a potom ich prispôsobíte svojim potrebám. Väčšinou to znamená len prepísanie pôvodného textu na svoj vlastný.

WPBakery má všetky dôležité funkcie, ako je editor používateľských rolí, možnosť nastaviť globálne CSS, možnosť používať háčiky. Keďže ide o obľúbený doplnok pre WordPress, je kompatibilný s väčšinou ďalších doplnkov, ktoré by mohli byť na vašej stránke užitočné.

Financie
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Verzia zadarmo
  • Doživotní licence
  • Spôsob platenia
  • Cena
5/10

Cenník WPBakery je jednoduchý. Existuje jeden cenový plán. Jedna tarifa bez obmedzení používania a funkcií. Ak už máte skúsenosti s niektorými nástrojmi na vytváranie stránok WordPress, musíte si dať pozor na licenciu. Dôvodom je, že licencia je určená len na použitie na jednom mieste. Takže jedna licencia = 1 miesto.

Od toho samozrejme závisí cena. Je pomerne nízka, ak ju porovnáme s podobnými zásuvnými modulmi. Výhodou je jednorazový poplatok. Jednou platbou získate doživotné aktualizácie zabezpečenia. Taktiež aktualizácie a doplnenia ďalších funkcií.

Verzia zadarmo
Je k dispozícii bezplatná verzia page builderu?
Ne
Doživotní licence
Builder vám umožňuje zakúpiť si doživotnú licenciu. To znamená, že za jednu platbu získate doživotné aktualizácie nástroja Page Builder.
Ano
Spôsob platenia
V akom intervale sa platí za pravidelnú licenciu.
Platí sa za doživotnú licenciu
Cena
45$ doživotná licencia pre 1 web

Customizace
Celkové skóre 6.5/10 se skládá z hodnocení 13 parametrů:
  • Predpripravené šablóny
  • Počet widgetov (elementov)
  • WooCommerce moduly alebo builder
  • Builder hlavičky a päty
  • Jednoduché štylovanie prvkov
  • Responzívna editácia
  • Možnosť upravovať prvky podľa zariadenia
  • Vlastné globálne CSS
  • Integrácia ikon Font Awesome
  • Pop-up builder (vyskakovacie okná)
  • Builder formulárov
  • Hooky
  • Možnosť zapnúť režim údržby
6.5/10

WPBakery ponúka viac ako 100 šablón obsahu a viac ako 50 prvkov. Vďaka nim budete môcť vytvárať profesionálne vyzerajúce webové stránky aj bez znalostí programovania.

Wpbakery Editor

Nevýhodou tohto nástroja na vytváranie stránok je, že nemá funkciu vytvárania záhlavia a päty. Nenájdete v ňom ani moduly pre predajnú platformu WooCommerce.

Ak odhliadneme od uvedených nedostatkov, WPBakery je dobrý tvorca z hľadiska prispôsobenia. Poskytne vám dostatok možností prispôsobenia a štýlovania, ktoré budete potrebovať na vytvorenie efektívneho webu.

Predpripravené šablóny
Pripravené šablóny, ktoré môžete nasadiť na svoje webové stránky.
100+
Počet widgetov (elementov)
Widgety sú napríklad formuláre, obrázky, nadpisy, textové bloky a iné prvky, ktoré tvoria webovú stránku.
50+
WooCommerce moduly alebo builder
Prvky, ktoré vám pomôžu výrazne prispôsobiť vzhľad vašej stránky WooCommerce.
Ne
Builder hlavičky a päty
Pomocou nástroja na vytváranie stránok je možné vytvoriť vlastné záhlavie alebo pätu šablóny.
Ne
Jednoduché štylovanie prvkov
Štýlovanie prvkov pomocou funkcií editora. Nie je potrebné poznať CSS.
Ano
Responzívna editácia
V editore je možné meniť v reálnom režime zobrazenie z PC na mobilný telefón. V tejto responzívnej editácii je možné pracovať na detailoch webu, ktoré sa zmenia pri prispôsobení sa menšej obrazovke.
Ano
Možnosť upravovať prvky podľa zariadenia
Možnosť napríklad vypnúť niektorý z prvkov, aby sa nezobrazoval používateľom na mobilných telefónoch.
Ano
Vlastné globálne CSS
Možnosť vloženia vlastných štýlov CSS.
Ano
Integrácia ikon Font Awesome
Ano
Pop-up builder (vyskakovacie okná)
Jednoduchý editor na vytváranie vyskakovacích okien.
Ne
Builder formulárov
Tvorca webových formulárov
Ano
Hooky
Ano
Možnosť zapnúť režim údržby
Ne

Ovládanie
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Klávesové skratky
  • Automatické ukladanie
  • Copy & paste (kopíruj a vlož)
  • Vyhľadávanie v editore (jednoduchšia navigácia)
5/10

Z recenzií sa zdá, že WPBakery je ťažké používať. To nie je pravda. Editor je intuitívny a jednoduchý. Samozrejme, musíte si na to zvyknúť.

Wpbakery Elements

Hodnotenie Buildera sme zrušili najmä kvôli nemožnosti ovládať ho pomocou klávesových skratiek a tiež kvôli nemožnosti jednoducho nastaviť automatické ukladanie distribuovanej práce.

Pre ľahšiu orientáciu nechýba v rozhraní WPBaker vyhľadávacie pole, ktoré uľahčuje navigáciu a vyhľadávanie prvkov (widgetov) alebo nastavení.

Klávesové skratky
Je možné ovládať editor pomocou klávesových skratiek?
Ne
Automatické ukladanie
Editor automaticky ukladá distribuovanú prácu počas vytvárania webu.
Ne
Copy & paste (kopíruj a vlož)
Ano
Vyhľadávanie v editore (jednoduchšia navigácia)
Prvky možno v editore vyhľadávať prostredníctvom formulára. Navigácia je tak oveľa jednoduchšia.
Ano

Dôležité parametre
Celkové skóre 8/10 se skládá z hodnocení 5 parametrů:
  • Drag&drop editor
  • Funguje s modernými šablónami
  • Manažér užívateľských rolí
  • Kompatibilné so SEO pluginy
  • Slovenská/Česká lokalizácia
8/10

WPBakery je drag&drop editor stránok. Funguje to tak, že ťaháte prvky myšou. Doteraz nebol vynájdený jednoduchší spôsob vytvárania stránok. Editor drag&drop reaguje rýchlo na každý pohyb myši, čo považujeme za veľmi dôležitú vlastnosť. Nič vás nebude brzdiť ani obmedzovať vo vašej práci.

Takisto je dôležité, aby WPBakery fungoval s modernými šablónami WordPress. Nemusíte sa obmedzovať na používanie konkrétnej šablóny vzhľadu, ale môžete použiť svoju obľúbenú šablónu s WPBakery.

Česká lokalizácia je v prípade WPBakery pomerne náročná. Časť rozhrania je preložená do slovenčiny, ale časť je v angličtine. Z tohto dôvodu sme v tabuľke nastavili, že tento builder nemá českú lokalizáciu. Pravdou je, že veľká časť WPBakery je preložená, takže sa nebojíme povedať, že aj používatelia bez znalosti angličtiny sa môžu pohybovať v jeho administrácii.

Drag&drop editor
Drag&drop je metóda preťahovania a púšťania prvkov. V ponuke editora vyberte prvok, ktorý chcete vložiť na stránku, a potiahnite ho na požadované miesto.
Ano
Funguje s modernými šablónami
Editor je kompatibilný s modernými šablónami WordPress.
Ano
Manažér užívateľských rolí
Pomocou správcu rolí používateľov môžete nastaviť práva pre jednotlivých používateľov.
Ano
Kompatibilné so SEO pluginy
Editor pracuje s populárnymi pluginmi SEO
Ano
Slovenská/Česká lokalizácia
Ne (čiastočná)

Podpora
Celkové skóre 6.7/10 se skládá z hodnocení 3 parametrů:
  • Podpora 24/7
  • Video tutoriály
  • Webové návody
6.7/10

WPBakery má skúsených vývojárov a tiež veľkú komunitu používateľov. Komunita používateľov pomáha nielen pri vývoji tohto nástroja na vytváranie stránok, ale snaží sa pomôcť aj nováčikom, ktorí chcú WPBakery používať vo svojom WordPress.

Malou nevýhodou tohto nástroja na vytváranie stránok je obmedzená profesionálna podpora používateľov. Nefunguje nepretržite, ale vďaka komunite používateľov na tom až tak nezáleží.

Na internete a v službe YouTube nájdete množstvo návodov a riešení pre tento nástroj na vytváranie stránok, ktoré vám pomôžu pri vytváraní a úpravách stránok.

Podpora 24/7
Ne
Video tutoriály
Ano
Webové návody
Ano

Skúsenosti s WPBakery

Každý, kto vyskúšal WPBakery, chválil nielen jeho frontendový editor, ale aj možnosť pracovať v backende. Vďaka backendu nemusíte opustiť rozhranie redakčného systému WordPress. To šetrí čas pri niektorých zmenách na stránke. Je to však subjektívny dojem. Backendový editor funguje rovnako ako frontendový, ale je v ňom potrebná väčšia predstavivosť.

Osobne sa mi nepáči nemožnosť upravovať text v riadku pomocou WPBaker. To znamená, že keď potrebujete prepísať alebo upraviť text, kliknete naň a otvorí sa okno, v ktorom text iba prepíšete. Opäť ide o subjektívny pocit, ale mne sa to naozaj nepáči. Preto je potrebné poznamenať, že pri otvorenom okne máte k dispozícii aj možnosti úpravy textu. A vďaka tomu vám táto funkcia môže opäť ušetriť niekoľko ďalších kliknutí myšou.

Česká lokalizácia v rozhraní editora je prekvapením. Lokalizácia je čiastočná, ale myslím, že je viac v češtine ako v angličtine. Táto skutočnosť môže niekomu uľahčiť výber nástroja na tvorbu stránok WordPress. Mnohí ľudia nemajú radi angličtinu a ľahšie sa orientujú v našom rodnom jazyku.

Na editor drag&drop si treba zvyknúť. To platí najmä vtedy, ak prechádzate od iného výrobcu. Vo WPBakery pracujete trochu iným štýlom. Dôvodom je, že každému vyhovuje iné ovládanie a spôsob úpravy stránok. Hlavné časti nastavenia a ovládania sú však rovnaké ako v každom inom editore. Nemusíte sa teda obávať, že budete blúdiť a hľadať nejaké nastavenia. Koniec koncov, ak niečo nemôžete nájsť, vďaka vyhľadávaciemu políčku to môžete skutočne nájsť.

WPBakery je predovšetkým nástroj na tvorbu jednej stránky. Nenájdete v ňom nástroj na tvorbu záhlavia a päty. Táto funkcia vám môže chýbať. Ak nechcete vytvárať zložité stránky, ale len ich obsahové časti, ktoré zaujmú, potom je WPBakery naozaj dobrou voľbou.


Prispieť svojou skúsenosťou
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!