WebGarden Recenzia WebGarden Recenzia

Hodnotil/a Redakce 5nej

31. 8. 2017

Stručně/vhodné pro

Webgarden je nástroj na tvorbu webových stránok.  Pôsobí trochu zastaralo, ale predsa len má zmysel ho používať. Pokiaľ hľadáte spoľahlivý nástroj, zvyknete si na absenciu niektorých funkcií a nepotrpíte si na drag&drop ovládaní, potom pre vás môže byť Webgarden ten pravý.

Celkové skóre 7.6/10 se skládá z hodnocení všech 39 parametrů:
  • Testovaná tarifa
  • Cena
  • Tlačidlá pre rýchle zdieľanie na soc. sieťach
  • Možnosť blogu
  • META dáta u príspevkov (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisok pri obrázkoch (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktný formulár
  • Počet šablón zadarmo
  • Responzivita
  • Možnosť pridať rozšírenie (pluginy)
  • Vlastné CSS
  • Možnosť viacjazyčnosti webu
  • Manipulácia s rozložením webu
  • Vlastné písmo
  • Úprava farebného rozloženia
  • Sprievodca spustenia webu
  • FAQ / nápoveda
  • Drag & Drop ovládanie
  • Je v slovenskom?
  • Veľkosť na disku
  • Doména 2. poriadku
  • Doména 3. poriadku
  • SSL zabezpečenie
  • Možnosť E-shopu
  • Zálohovanie webu
  • Vyskúšanie zadarmo
  • Oznámenie Cookies
  • Rýchlosť odpovede
  • Počet zodpovedaných otázok
  • Majú live chat?
  • Majú email?
  • Majú telefón?
  • Podpora v slovenčine
Hodnotenie redakcie
hodnotené 39 parametrov
7.6/10
Hodnotenie používateľov
hodnotené 5x Pridať hodnotenie
3.4/5
Celkové skóre 9/10 se skládá z hodnocení 11 parametrov:
  • Tlačidlá pre rýchle zdieľanie na soc. sieťach
  • Možnosť blogu
  • META dáta u príspevkov (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisok pri obrázkoch (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktný formulár
9/10
Celkové skóre 7.4/10 se skládá z hodnocení 8 parametrov:
  • Počet šablón zadarmo
  • Responzivita
  • Možnosť pridať rozšírenie (pluginy)
  • Vlastné CSS
  • Možnosť viacjazyčnosti webu
  • Manipulácia s rozložením webu
  • Vlastné písmo
  • Úprava farebného rozloženia
7.4/10
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrov:
  • Sprievodca spustenia webu
  • FAQ / nápoveda
  • Drag & Drop ovládanie
  • Je v slovenskom?
5/10
Celkové skóre 6.4/10 se skládá z hodnocení 8 parametrov:
  • Veľkosť na disku
  • Doména 2. poriadku
  • Doména 3. poriadku
  • SSL zabezpečenie
  • Možnosť E-shopu
  • Zálohovanie webu
  • Vyskúšanie zadarmo
  • Oznámenie Cookies
6.4/10
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrov:
  • Rýchlosť odpovede
  • Počet zodpovedaných otázok
  • Majú live chat?
  • Majú email?
  • Majú telefón?
  • Podpora v slovenčine
10/10

Výhody

  • Nástroj je kompletne v slovenčine a môžete mať na účte neobmedzený počet webov

Nevýhody

  • Prostredie nástroja je zastarané a nejaký čas trvá než si na ovládanie zvyknete

Propagácia a marketing
Celkové skóre 9/10 se skládá z hodnocení 11 parametrů:
  • Tlačidlá pre rýchle zdieľanie na soc. sieťach
  • Možnosť blogu
  • META dáta u príspevkov (SEO)
  • META data u stránek (SEO)
  • META data u kategorií (SEO)
  • ALT popisok pri obrázkoch (SEO)
  • E-mail marketing
  • FB pixel
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Kontaktný formulár
9/10

Webgarden predstavenie

Hoci má Webgarden množstvo funkcií, tak len ťažko predbehne najznámejšie nástroje. Ovládanie nie je toľko intuitívne ako pri ostatných recenzovaných nástrojoch. Aj napriek tomu sa jedná o nástroj preverený časom a preto tu nájdete množstvo užitočných funkcií ako napr. c hat s návštevníkmi, integrácia Google Analytics alebo editor CSS.

V administrácii je ťažšie sa vyznať, ale akonáhle sa v nej naučíte orientovať, nájdete tu spravidla všetko, čo potrebujete. Samozrejmosťou je možnosť obohatiť váš obsah o meta tagy a napojenie takých služieb ako Google Analytics  alebo Google Search Console . Návštevníci vás môžu kontaktovať cez zabudovaný kontaktný formulár. Stavba celého webu je však trochu zastaraná a to môže vášmu webu uškodiť.

Tlačidlá pre rýchle zdieľanie na soc. sieťach
Tlačidlá na zdieľanie obsahu alebo produktov na sociálnych sieťach. Tieto tlačidlá uľahčujú návštevníkom stránok zdieľať obsah na svojej časovej osi napríklad na Facebooku.
Ano
Možnosť blogu
Možnosť písať pravidelné blogové príspevky. Platforma by pre to mala mať prispôsobený editor, ktorý umožňuje jednoducho vytvárať texty a formátovať ich.
Ano
META dáta u príspevkov (SEO)
Možnosť doplniť meta title, meta description a meta keywords.
Ano
META data u stránek (SEO)
META dáta u stránok (SEO)
Ano
META data u kategorií (SEO)
Možnosť doplniť meta title, meta description a meta keywords.
Ano
ALT popisok pri obrázkoch (SEO)
Alternatívny popis, ktorý popisuje to, čo je na obrázku. Tento popisok pomáha vyhľadávacím robotom pochopiť význam obrázkov na stránke. Alternatívny popis slúži tiež pre nevidiacich, ktorý číta obsah stránok nejaké zariadenie.
Ano
E-mail marketing
Nástroj priameho marketingu. Väčšinou sa jedná o hromadné rozosielanie komerčných alebo nekomerčných správ.
Ano
FB pixel
Nástroj spoločnosti Facebook pre lepšie štatistiky o návštevníkoch.
Ne
Google Analytics
Analytický nástroj od spoločnosti Google. Nie je to iba počítadlo návštev, ale nástroj, ktorý vám pomôže lepšie analyzovať návštevy webu, konverzie a mnoho ďalšieho.
Ano
Google Search Console
Služba spoločnosti Google, ktorá umožňuje správcom webu sledovať správanie a vývoj ich stránok vo výsledkoch vyhľadávania.
Ano
Kontaktný formulár
Formulár slúžiaci na rýchle odosielanie správ.
Ano

Cenník služieb

Webgarden Cenik

Webgarden ponúka celkom 4 cenové tarify. Prvá cenová tarifa je zadarmo, ale za ostatné už sa platí. Tieto tarify sa volajú Silver, Gold, Platinum . Líšia sa jednak veľkosťou diskového priestoru pre dáta, ale aj napríklad limitom pre upload.

Veľmi ma prekvapila politika návštevnosti , kedy pri najlacnejšej cenovej tarife môže váš web navštíviť za mesiac 400 užívateľov bez reklám. Ďalším používateľom nad rámec tohto obmedzenia sa bude najskôr zobrazovať reklama.

Na druhej strane  musím pochváliť Webgarden za to , že aj v najlacnejšej cenovej tarife umožňuje užívateľom rozoslať týždňa 1000 newsletterov, pri tarife Gold 2000 a pri tarife Platinum 10 000 newsletterov týždenne.

Prispôsobenie
Celkové skóre 7.4/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Počet šablón zadarmo
  • Responzivita
  • Možnosť pridať rozšírenie (pluginy)
  • Vlastné CSS
  • Možnosť viacjazyčnosti webu
  • Manipulácia s rozložením webu
  • Vlastné písmo
  • Úprava farebného rozloženia
7.4/10

Webgarden Sablony

Môžete si vybrať z veľkého výberu šablón , ktoré následne pomocou zabudovaného editora upravujete k obrazu svojmu. Treba však podotknúť, že šablóny nie sú responzívne. Niektoré sú síce prispôsobené pre mobily, ale do responzivity majú ďaleko. 

Web ďalej skladáte z  rôznych elementov vo WYSIWYG editore . Webgarden vzáklade nepodporuje viacjazyčnosť webov, preto pokiaľ je práve toto pre vás rozhodujúce, siahnite napr. radšej po  Mozello alebo Webnode . Čo však poteší pokročilých používateľov je možnosť pridávať vlastné CSS.

Počet šablón zadarmo
148
Responzivita
Schopnosť webu správne sa zobraziť (prispôsobiť) displejom rôznych zariadeniach ako sú počítače, tablety a mobilné telefóny.
Ne
Možnosť pridať rozšírenie (pluginy)
Možnosť pridávať ďalšie rozšírenia ako sú napojenia na dopravcov, platobné brány, marketingové nástroje a tak ďalej.
Ne
Vlastné CSS
Možnosť vkladať vlastné kaskádové štýly.
Ano
Možnosť viacjazyčnosti webu
Vytváranie viacerých jazykových verzií webových stránok.
Ne
Manipulácia s rozložením webu
Možnosť jednoducho editovať rozloženie webu napríklad s pomocou drag&drop editácie.
Ano
Vlastné písmo
Možnosť meniť typ písma (fontu).
Ano
Úprava farebného rozloženia
Možnosť upravovať farby elementov stránok podľa svojich potrieb a predstáv.
Ano

Jednoduchosť
Celkové skóre 5/10 se skládá z hodnocení 4 parametrů:
  • Sprievodca spustenia webu
  • FAQ / nápoveda
  • Drag & Drop ovládanie
  • Je v slovenskom?
5/10

Webgarden Editor

Užívateľskú prívetivosť by som bodoval zlou známkou preto, že tvorba webu nie je tak intuitívna ako pri konkurenčných nástrojoch. Iste, čaká na vás databáza najčastejších otázok FAQ a sprievodca spustením webu, ale na jednoduchosti to príliš nepridáva. Stačí si však zvyknúť as nástrojom ste schopní vytvoriť pekný obsahový web.

Sprievodca spustenia webu
Pomoc, ktorá vás prevedie prvými krôčikmi v nástroji.
Ano
FAQ / nápoveda
Najčastejšie kladené otázky, ktoré používatelia kladú podpore. Databáza týchto dotaz dokáže rýchlo pomôcť pri riešení problémov.
Ano
Drag & Drop ovládanie
Princíp presúvania elementov (prvkov) na stránke. Voľne preložené ako chyť a pusť. Myšou chytíte nejaký prvok a ťahom jo presuniete na požadovanú pozíciu.
Ne
Je v slovenskom?
Zaujímalo nás, či je používateľské rozhranie editora v slovenskom jazyku.
Ano

Dôležité parametre
Celkové skóre 6.4/10 se skládá z hodnocení 8 parametrů:
  • Veľkosť na disku
  • Doména 2. poriadku
  • Doména 3. poriadku
  • SSL zabezpečenie
  • Možnosť E-shopu
  • Zálohovanie webu
  • Vyskúšanie zadarmo
  • Oznámenie Cookies
6.4/10

Cena skoro 16 EUR (tarifa Platinum) na mesiac sa sprvu môže zdať vysoká, ale keď si uvedomíte, že na jednom účte môžete mať neobmedzený počet webov, tak to je vcelku výhodné. Za vlastnú doménu je nutné si ešte priplatiť.  Veľkosť disku pre web je 2GB a platformu si môžete vyskúšať zadarmo (s obmedzeniami). Čo však zamrzí je neexistujúce pravidelné zálohovanie. EÚ určite poteší, že nástroj podporuje pop-up  upozornenia na využitie cookies.

Veľkosť na disku
Priestor na disku pre dáta ako sú dokumenty, obrázky a fotografie.
2 GB
Doména 2. poriadku
Doména v tvare niečo.sk a tak podobne.
Ne
Doména 3. poriadku
Doména v tvare vasefirma.nieco.sk a tak podobne.
Ano
SSL zabezpečenie
Zabezpečenie stránok pre šifrovaný prenos údajov. V internetovom prehliadači sa takéto stránky vyznačujú uzamknutým zámkom. To znamená, že používatelia sa na podobných stránkach nemusia obávať o svoje dáta. SSL alebo SSL je preto pre vaše stránky dôležité.
Ano
Možnosť E-shopu
Možnosť vytvoriť na svojich webových stránkach internetový obchod.
Ano
Zálohovanie webu
Pravidelné zálohovanie webu a jeho dát pre prípad nechceného zmazania alebo poškodenia servera poskytovateľa.
Ne
Vyskúšanie zadarmo
Možnosť testovať službu zadarmo.
Ano
Oznámenie Cookies
Oznámenie o tom, že webové stránky používajú súbory cookies. Tieto súbory sa používajú napríklad na to, aby si web návštevníka zapamätal.
Ano

Podpora
Celkové skóre 10/10 se skládá z hodnocení 6 parametrů:
  • Rýchlosť odpovede
  • Počet zodpovedaných otázok
  • Majú live chat?
  • Majú email?
  • Majú telefón?
  • Podpora v slovenčine
10/10

Keďže ide o český nástroj, môžete byť čo sa češtiny týka v kľude.  Podpora hovorí česky a zodpovedajú spravidla do jedného dňa. Ochotne odpovie na všetky otázky a to cez email, live chat aj telefón.

Rýchlosť odpovede
Za ako dlho dokázala podpora odpovedať na naše otázky.
2 hod 31 min
Počet zodpovedaných otázok
4/4
Majú live chat?
Live chat je spôsob messengera, ktorý je priamo na stránkach služby. Taký chat významne urýchľuje komunikáciu s užívateľskou podporou.
Ano
Majú email?
Ano
Majú telefón?
Ano
Podpora v slovenčine
Zajímalo nás, zda dokáže uživatelská podpora komunikovat v češtině.
Ano

Prispieť svojou skúsenosťou
Podělte se o názor a pomozte tak ostatním!